Lista de nasiones

De Vicipedia
Jump to navigation Jump to search

En elefen, la nomes de nasiones (e otra paises) e sua formas ajetival segue la formas la plu usada par o la popla nasional o la comunia internasional. La forma ajetival es ance usada como la nom de un person de la nasion, e en alga casos, la nom de un lingua. Per esemplo italian es la forma ajetival de Italia, e ance la nom per persones de Italia e la nom de la lingua italian.

En la plu de casos, cada nasion ave sola un nom e un forma ajetival, ma per alga casos, un nasion ave du formas. Esemplos inclui Xina/Jonguo, Barat/India, e Suomi/Finland. Elefen reteni la nom nasional per respeta la popla de la nasion, e la nom internasional per aida la reconose. Elefen no sujesta ce on usa la un o la otra, ma sola ce on usa los en un modo coerente en un testo.

La formas ajetival usa finis variosa. Elefen usa la fini cual es la plu simil a la fini nasional o internasional. La plu fini con -an, -ian, o -es – per esemplo: american, canadian, e nederlandes. Multe fini con -i o -sce – per esemplo: afgani, arabi, rusce, e svensce. La ajetivo per nasiones muslim fini comun con -i, e los de Europa norde e este fini comun con -sce. Alga ajetivos no difere de la nom o ave un forma plu corta ca la nom, e un cuantia peti ave finis unica – per esemplo: esti, mongol, cazac, deutx, brasilera, e guatemalteca. Ultima, on nesesa aprende individua los.

La colona prima de la table seguente mostra la codigos de la nasiones par la norma internasional ISO 3166. La table inclui ance alga nomes cual no es ofisial nasiones.

ISO Elefen Ajetivo Engles Bandera
AF Afganistan afgani Afghanistan Flag of Afghanistan.svg
HT Aiti aitian Haiti Flag of Haiti.svg
AE Amirias Arabi Unida (AAU) amirati United Arab Emirates Flag of the United Arab Emirates.svg
AD Andora andoran Andorra Flag of Andorra.svg
AI Anguila anguilan Anguilla (Britain) Flag of Anguilla.svg
AO Angola angolan Angola Flag of Angola.svg
AQ Antartica antartica Antarctica (international) Proposed flag of Antarctica (Graham Bartram).svg
AG Antigua e Barbuda antiguan, barbudan Antigua & Barbuda Flag of Antigua and Barbuda.svg
AN Antiles Nederlandes antilean Netherlands Antilles Flag of the Netherlands Antilles (1986–2010).svg
SA Arabia Saudi saudi Saudi Arabia Flag of Saudi Arabia.svg
AR Arjentina arjentina Argentina Flag of Argentina.svg
AW Aruba aruban Aruba Flag of Aruba.svg
AU Australia australian Australia Flag of Australia.svg
AZ Azerbaidjan azerbaidjani Azerbaijan Flag of Azerbaijan.svg
BS Bahamas bahaman Bahamas Flag of the Bahamas.svg
BG Balgaria balgarsce Bulgaria Flag of Bulgaria.svg
BD Bangladex bangla Bangladesh Flag of Bangladesh.svg
BH Barain baraini Bahrain Flag of Bahrain.svg
IN Barat / India barati / indian India Flag of India.svg
BB Barbados barbadian Barbados Flag of Barbados.svg
PW Belau belau Palau (independent nation) Flag of Palau.svg
BZ Beliz belizan Belize Flag of Belize.svg
BE Beljia beljes Belgium Flag of Belgium.svg
BJ Benin benines Benin Flag of Benin.svg
BM Bermuda bermudan Bermuda Flag of Bermuda.svg
BY Bielarus bielarusce Belarus Flag of Belarus.svg
Bod / Tibet bod / tibetan Tibet Flag of Tibet.svg
BO Bolivia bolivian Bolivia Flag of Bolivia.svg
BA Bosnia e Hersegovina bosnian Bosnia & Herzegovina Flag of Bosnia and Herzegovina.svg
BW Botsuana tsuana Botswana Flag of Botswana.svg
BR Brasil brasilera Brazil Flag of Brazil.svg
Bres bresonica Brittany Flag of Brittany.svg
BN Brune brune Brunei Flag of Brunei.svg
BF Burcina Faso burcinabe Burkina Faso Flag of Burkina Faso.svg
BI Burundi burundes Burundi Flag of Burundi.svg
GL Calalitnunat / Gronland calalit / gronlandes Greenland Flag of Greenland.svg
NC Caledonia Nova caledonian New Caledonia Flag of FLNKS.svg
CM Camerun camerunes Cameroon Flag of Cameroon.svg
KH Camputxa camputxa Cambodia Flag of Cambodia.svg
CA Canada canadian Canada Flag of Canada.svg
CV Capo Verde capoverdean Cape Verde Flag of Cape Verde.svg
KZ Cazacstan cazac Kazakhstan Flag of Kazakhstan.svg
Catalunia catalan Catalonia Flag of Catalonia.svg
QA Catar catari Qatar Flag of Qatar.svg
KE Cenia cenian Kenya Flag of Kenya.svg
Cimri cimrica Wales Flag of Wales.svg
CY Cipros ciprica Cyprus Flag of Cyprus.svg
KG Cirgistan cirgiz Kyrgyzstan Flag of Kyrgyzstan.svg
KI Ciribas ciribati Kiribati Flag of Kiribati.svg
CO Colombia colombian Colombia Flag of Colombia.svg
KM Comori comori Comoros Flag of the Comoros.svg
CG Congo congoles Republic of the Congo Flag of the Republic of the Congo.svg
HR Corvatsca corvatsce Croatia Flag of Croatia.svg
CI Costa de Ivor ivorian Ivory Coast Flag of Côte d'Ivoire.svg
CR Costa Rica costarican Costa Rica Flag of Costa Rica.svg
Criti critica Crete Flag of Crete.svg
KW Cuait cuaiti Kuwait Flag of Kuwait.svg
CU Cuba cuban Cuba Flag of Cuba.svg
Curdistan curdi Kurdistan Flag of Kurdistan.svg
DK Danmarc dansce Denmark Flag of Denmark.svg
DE Deutxland deutx Germany Flag of Germany.svg
MV Divehi / Maldives divehi Maldives Flag of Maldives.svg
DJ Djibuti djibuti Djibouti Flag of Djibouti.svg
DM Dominica dominican Dominica Flag of Dominica.svg
BT Druciul / Butan brug / butan Bhutan Flag of Bhutan.svg
EC Ecuador ecuadoran Ecuador Flag of Ecuador.svg
GR Elas elinica Greece Flag of Greece.svg
England engles England Flag of England.svg
IE Er eres Ireland Flag of Ireland.svg
ER Ertra ertri Eritrea Flag of Eritrea.svg
ES Espania espaniol Spain Flag of Spain.svg
EE Esti esti Estonia Flag of Estonia.svg
Euscaleria euscara Basque Country Flag of the Basque Country.svg
Isolas Faro faroisce Faeroe Islands Flag of the Faroe Islands.svg
PS Filastin (Teritorios Ocupada de) filastini Palestinian Territory, Occupied Flag of Palestine.svg
FR Frans franses France Flag of France.svg
Frisland frisce Friesland Frisian flag.svg
GA Gabon gabones Gabon Flag of Gabon.svg
Galisia galego Galicia Flag of Galicia.svg
GM Gambia gambian The Gambia Flag of The Gambia.svg
GH Gana ganaian Ghana Flag of Ghana.svg
GG Gernsi gernsies Guernsey (Britain) Flag of Guernsey.svg
GN Gine ginean Guinea Flag of Guinea.svg
GW Gine-Bisau Guinea-Bissau Flag of Guinea-Bissau.svg
GQ Gine Ecuatoral Equatorial Guinea Flag of Equatorial Guinea.svg
GD Grenada grenadian Grenada Flag of Grenada.svg
GU Guam guamanian Guam (SUA) Flag of Guam.svg
GP Guadelupe guadelupean Guadeloupe (France) Unofficial flag of Guadeloupe (local).svg
GT Guatemala guatemalteca Guatemala Flag of Guatemala.svg
GY Guiana guianan Guyana Flag of Guyana.svg
GF Guian Franses guianes French Guiana Flag of French Guiana.svg
AM Haiastan / Armenia haiaren / armenian Armenia Flag of Armenia.svg
HK Hongkong Hong Kong Flag of Hong Kong.svg
YE Iaman iamani Yemen Flag of Yemen.svg
ID Indonesia indonesian Indonesia Flag of Indonesia.svg
IQ Irac iraci Iraq Flag of Iraq.svg
IR Iran irani Iran Flag of Iran.svg
IS Island islansce Iceland Flag of Iceland.svg
BV Isola Bouvet Bouvet Island (Norway) Flag of Norway.svg
CK Isolas Cook Cook Islands (New Zealand)) Flag of the Cook Islands.svg
HM Isola Heard e Isolas Macdonald Heard Island and McDonald Islands (Australia) Flag of Australia.svg
IM Isola Man manes Isle of Man (Britain) Flag of the Isle of Man.svg
CX Isola Natal Christmas Island (Australia) Flag of Christmas Island.svg
NF Isola Norfolk Norfolk Island (Australia) Flag of Norfolk Island.svg
PN Isola Pitcairn Pitcairn Islands (Britain) Flag of the Pitcairn Islands.svg
AX Isolas Aland Åland Islands (Finland) Flag of Åland.svg
KY Isolas Caiman Cayman Islands (Britain) Flag of the Cayman Islands.svg
CC Isolas Cocos cocosian Cocos (Keeling) Islands (Australia) Flag of the Cocos (Keeling) Islands.svg
FK Isolas Falkland (o Isolas Malvinas) Falkland Islands (Malvinas) (Britain) Flag of the Falkland Islands.svg
Isolas Galapagos Galápagos Islands Flag of the Galapagos Islands.svg
MH Isolas Majel majel Marshall Islands Flag of the Marshall Islands.svg
MP Isolas Mariana Norde marianan Northern Mariana Islands (USA) Flag of the Northern Mariana Islands.svg
UM Isolas Minor Distante SUA United States Minor Outlying Islands Flag of the United States.svg
SB Isolas Solomon solomones Solomon Islands Flag of the Solomon Islands.svg
TC Isolas Turcs e Caicos Turks and Caicos Islands (Britain) Flag of the Turks and Caicos Islands.svg
VG Isolas Virjin Brites Virgin Islands, British Flag of the British Virgin Islands.svg
VI Isolas Virjin SUA Virgin Islands, United States Flag of the United States Virgin Islands.svg
IL Israel israeli Israel Flag of Israel.svg
IT Italia italian Italy Flag of Italy.svg
ET Itiopia itiopian Ethiopia Flag of Ethiopia.svg
Iugoslavia iugoslavian Yugoslavia Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg
JM Jamaica jamaican Jamaica Flag of Jamaica.svg
DZ Jazair / Aljeria jazairi / aljeri Algeria Flag of Algeria.svg
JE Jersi jersies Jersey (Britain) Flag of Jersey.svg
GI Jibraltar jibraltarian Gibraltar (Britain) Flag of Gibraltar.svg
CN Jonguo / Xina jonguo / xines China Flag of the People's Republic of China.svg
GS Jorjia Sude e Isolas Sandwich Sude South Georgia and the South Sandwich Islands (Britain) Flag of South Georgia and the South Sandwich Islands.svg
LV Latvia latvisce Latvia Flag of Latvia.svg
LA Lau lau Laos Flag of Laos.svg
LS Lesoto lesoto Lesotho Flag of Lesotho.svg
LR Liberia liberian Liberia Flag of Liberia.svg
LY Libia libi Libya Flag of Libya.svg
LI Lictenstain lictenstaines Liechtenstein Flag of Liechtenstein.svg
LT Lietuva lietuvisce Lithuania Flag of Lithuania.svg
LB Lubnan lubnani Lebanon Flag of Lebanon.svg
LU Luxemburg luxemburges Luxembourg Flag of Luxembourg.svg
MO Macau macau Macau / Macao Flag of Macau.svg
MK Macedonia macedonsce Macedonia Flag of Macedonia.svg
MG Madagasicara malagasi Madagascar Flag of Madagascar.svg
HU Magiar / Ungaria magiar / ungarian Hungary Flag of Hungary.svg
MA Magrib / Maroco magribi / marocan Morocco Flag of Morocco.svg
YT Mahore mahores Mayotte (France) Flag of Mayotte (local).svg
MY Malaisia malaisian Malaysia Flag of Malaysia.svg
MW Malaui malaui Malawi Flag of Malawi.svg
ML Mali malian Mali Flag of Mali.svg
MT Malta malti Malta Flag of Malta.svg
MQ Martinic martinices Martinique (France) Snake Flag of Martinique.svg
MU Mauris maurisian Mauritius Flag of Mauritius.svg
MX Mexico mexican Mexico Flag of Mexico.svg
MM Mianmar / Burma mianmar, burman Burma Flag of Myanmar.svg
FM Micronesia, Statos Federada de micronesian Federated States of Micronesia Flag of the Federated States of Micronesia.svg
EG Misre / Egipte misri, egiptian Egypt Flag of Egypt.svg
MD Moldova moldovan Moldova Flag of Moldova.svg
MC Monaco monaces Monaco Flag of Monaco.svg
MN Mongol mongol Mongolia Flag of Mongolia.svg
MS Montserat montseratian Montserrat (Britain) Flag of Montserrat.svg
MZ Mosambic mosambican Mozambique Flag of Mozambique.svg
MR Muritania muritani Mauritania Flag of Mauritania (1959–2017).svg
NA Namibia namibian Namibia Flag of Namibia.svg
NR Nauero nauero Nauru Flag of Nauru.svg
NL Nederland nederlandes Netherlands Flag of the Netherlands.svg
NP Nepal nepali Nepal Flag of Nepal.svg
NI Nicaragua nicaraguan Nicaragua Flag of Nicaragua.svg
NE Nijer nijerien Niger Flag of Niger.svg
NG Nijeria nijerian Nigeria Flag of Nigeria.svg
JP Nion / Japan nion / japanes Japan Flag of Japan.svg
NU Niue niue Niue (New Zealand) Flag of Niue.svg
NO Noria norsce Norway Flag of Norway.svg
HN Onduras onduran Honduras Flag of Honduras.svg
AT Osteraic / Austria osteraices / austrian Austria Flag of Austria.svg
PK Pacistan pacistani Pakistan Flag of Pakistan.svg
PA Panama panaman Panama Flag of Panama.svg
PG Papua e Gine Nova papuan Papua New Guinea Flag of Papua New Guinea.svg
PY Paraguai paraguai Paraguay Flag of Paraguay.svg
PE Peru peruan Peru Flag of Peru.svg
PH Pilipinas pilipina Philippines Flag of the Philippines.svg
PF Polinesia Franses polinesian French Polynesia Flag of French Polynesia.svg
PL Polsca polsce Poland Flag of Poland.svg
PT Portugal portuges Portugal Flag of Portugal.svg
PR Porto Rica portorican Puerto Rico (USA) Flag of Puerto Rico.svg
Rapanui / Isola Pascua rapanui Easter Island / Rapa Nui Flag of Rapa Nui, Chile.svg
GB Rena Unida / Britan brites United Kingdom Flag of the United Kingdom.svg
CD Republica Democratial de Congo congan Democratic Republic of the Congo Flag of the Democratic Republic of the Congo.svg
DO Republica Dominican dominican Dominican Republic Flag of the Dominican Republic.svg
RO Romania romanian Romania Flag of Romania.svg
RW Ruanda ruanda Rwanda Flag of Rwanda.svg
RU Rusia rusce Russia Flag of Russia.svg
GE Sacartvelo / Jorjia cartuli / jorjian Georgia Flag of Georgia.svg
EH Sahara Ueste sahari Western Sahara Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg
SV Salvador salvadoran El Salvador Flag of El Salvador.svg
Sami sami Lapland Flag of Lapland.svg
AS Samoa American samoan American Samoa Flag of American Samoa.svg
WS Samoa samoan Samoa Flag of Samoa.svg
BL San Bartelemi Saint Barthélemy (France) Flag of Saint Barthelemy (local).svg
KN San Kitts e Nevis citian, nevisian Saint Kitts and Nevis Flag of Saint Kitts and Nevis.svg
SH San Elena, Asension, e Tristan de Cunia Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha (Britain) Flag of the United Kingdom.svg
LC San Lusia sanlusian Saint Lucia Flag of Saint Lucia.svg
SM San Marino samarines San Marino Flag of San Marino.svg
MF San Marten (parte franses) sanmartenes Saint Martin (French part) Flag of Saint Martin (local).png
SX San Marten (parte nederlandes) sanmartenes Saint Martin (Dutch part) Flag of Sint Maarten.svg
PM San Pier e Micelon sanpieres, micelones Saint Pierre and Miquelon (France) Flag of France.svg
ST San Tome e Prinsipe santomense Sao Tome and Principe Flag of Sao Tome and Principe.svg
VC San Vinsent e la Grenadines vinsentian, grenadian Saint Vincent and the Grenadines Flag of Saint Vincent and the Grenadines.svg
Scotland scotes Scotland Flag of Scotland.svg
SN Senegal senegales Senegal Flag of Senegal.svg
CF Sentrafrica / Republica de Africa Sentral (RAS) sentrafrican Central African Republic Flag of the Central African Republic.svg
RS Serbia serbsce Serbia Flag of Serbia.svg
SC Sexeles sexeles Seychelles Flag of Seychelles.svg
Sibir sibirsce Siberia Siberia flag.png
SL Siera Leon sieraleonian Sierra Leone Flag of Sierra Leone.svg
SG Singapor singapor Singapore Flag of Singapore.svg
VA Site Vatican vatican Vatican City Flag of the Vatican City.svg
SI Slovenia slovenian Slovenia Flag of Slovenia.svg
SK Slovensco slovensce Slovakia Flag of Slovakia.svg
SO Somalia somali Somalia Flag of Somalia.svg
LK Srilanca srilanca Sri Lanka Flag of Sri Lanka.svg
US Statos Unida de America (SUA) american United States of America Flag of the United States.svg
SZ Suaziland suazi Swaziland Flag of Swaziland.svg
ZA Sudafrica / Republica de Africa Sude (UAS) sudafrican Republic of South Africa Flag of South Africa.svg
SD Sudan sudani Sudan Flag of Sudan.svg
CH Suiz suiz Switzerland Flag of Switzerland.svg
FI Suomi / Finland suomi / fines Finland Flag of Finland.svg
SY Suria suri Syria Flag of Syria.svg
SR Suriname sranan Suriname Flag of Suriname.svg
SJ Svalbard e Jan Maien Svalbard and Jan Mayen (Norway) Flag of Norway.svg
SE Sveria svensce Sweden Flag of Sweden.svg
TJ Tadjicistan tadjic Tajikistan Flag of Tajikistan.svg
Tahiti tahiti Tahiti Flag of Tahiti.svg
TH Tai tai Thailand Flag of Thailand.svg
TW Taiuan taiuan Taiwan Flag of the Republic of China.svg
TZ Tanzania tanzanian Tanzania Flag of Tanzania.svg
KR Tehan / Corea Sude hangugo / corean South Korea Flag of South Korea.svg
IO Teritorio Brites de Mar Indian British Indian Ocean Territory Flag of the British Indian Ocean Territory.svg
TF Teritorios Sude Franses French Southern and Antarctic Lands Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg
TK Tocelau tocelau Tokelau (New Zealand) Flag of Tokelau.svg
TG Togo togoles Togo Flag of Togo.svg
TO Tonga tongan Tonga Flag of Tonga.svg
TT Trinidad e Tobago trinidadian, tobagonian Trinidad and Tobago Flag of Trinidad and Tobago.svg
ME Tsernagora / Montenegro tsernagorsce / montenegrin Montenegro Flag of Montenegro.svg
TN Tunisia tunisi Tunisia Flag of Tunisia.svg
TR Turcia turces Turkey Flag of Turkey.svg
TM Turcmenistan turcmen Turkmenistan Flag of Turkmenistan.svg
TV Tuvalu tuvalu Tuvalu Flag of Tuvalu.svg
TD Txad txadi Chad Flag of Chad.svg
CZ Txesco txesce Czechia / Czech Republic Flag of the Czech Republic.svg
CL Txile txilan Chile Flag of Chile.svg
KP Txoson / Corea Norde txoson, corean North Korea Flag of North Korea.svg
UA Ucraina ucrainsce Ukraine Flag of Ukraine.svg
UG Uganda ugandan Uganda Flag of Uganda.svg
OM Uman umani Oman Flag of Oman.svg
Uni de Republicas Sosialiste Soviet (URSS) soviet Union of Soviet Socialist Republics Flag of the Soviet Union.svg
JO Urdun / Jordan urduni / jordani Jordan Flag of Jordan.svg
UY Uruguai uruguaia Uruguay Flag of Uruguay.svg
WF Uvea e Futuna uvea, futuna Wallis and Futuna (France) Flag of Wallis and Futuna.svg
UZ Uzbecistan uzbec Uzbekistan Flag of Uzbekistan.svg
VU Vanuatu vanuatu Vanuatu Flag of Vanuatu.svg
VE Venezuela venezuelan Venezuela Flag of Venezuela.svg
VN Vietnam viet Vietnam Flag of Vietnam.svg
FJ Viti / Fiji viti / fijian Fiji Flag of Fiji.svg
AL Xciperia / Albania xcip / albanian Albania Flag of Albania.svg
ZM Zambia zambian Zambia Flag of Zambia.svg
NZ Zeland Nova zelandes New Zealand Flag of New Zealand.svg
ZW Zimbabue zimbabuean Zimbabwe Flag of Zimbabwe.svg

Vide ance[edita | edita la fonte]


La Tera model
Continentes: Africa | America Norde | America Sude | Antartica | Asia | Australia | Europa
The Blue Marble.jpg
Otra areas de tera: Desertos | Isolas | Montes
Mares: Mar Artica | Mar Atlantica | Mar Pasifica | Mar Indian | Mar Antartica
Otra areas de acua: Lagos | Rios
Popla: Nasiones | Sites | Linguas