Tunis

De Vicipedia
Republica de Tunisia
الجمهورية التونسية
El-Jomhūriya it-Tūnisiya
République tunisienne
Informa jeneral
Capital: Tunis
Lingua ofisial: Arabi e franses
Dirije
Governa: Republica semipresidental
- Xef de stato: Kais Saied
- Xef de governa: Ahmed Hachani
Otras
Area: 163 610 km²
Popla: 10 996 600
Densia: 61
PIB: US$ 99 228 milion
Mone:
Zona de ora: CET (UTC + 1)
Numero de telefon: +216
Interede: .tn

Tunis (ofisial la Republica de Tunis) es un pais en Africa norde, con area de 165 000 cilometres cuadrida. Sua punto la plu norde, Capo Angela, es la plu norde de la continente african. La pais es borada par Jazair a la ueste e sude-ueste, Libia a la sude-este e la Mar Mediteraneo a la norde e este. On ia estima sua popla como pico min ca 11 milion persones en 2014. La pais ave la mesma nom como sua site capital, Tunis, cual es situada a la costa norde-este.

Jeografial, Tunis conteni la fini este de la Montes Atlas e la partes la plu norde de la deserto Sahara. Multe de la resta de la tera de la pais es fertil. Sua 1300 cilometres de costa inclui la junta african de la partes ueste e este de la Basin Mediteraneo e, par la Streta Sisilia e Canal Sarda, conteni la puntos du e tre de la plu prosimas a Europa en la continente Africa, pos Jibraltar.

Tunis es un republica democrata semipresidental, e on regarda lo como la sola democratia completa en la mundo arabi. Lo ave un indise alta de developa umana. Lo ave un acorda de asosia con la Uni European; es un membro de la Organiza Internasional de Francofonia, la Uni per la Mediteraneo, la Uni Magreb Arabi, la Alia Arabi, la Organiza de Coopera Muslim, la Area Arabi de Comersia Libre, la Comunia de Statos Sahel-Saharan, la Uni African, la Promove Nonaliniada, e la Grupo de 77; e lo ia gania la state de aliada major non-OTAN de la Statos Unida. En ajunta, Tunis es ance un stato membro de la Nasiones Unida e un partisipor de la Lege de Roma de la Corte Criminal Internasional. Relatas prosima con Europa – spesial con Frans e Italia – ia es creada par coopera economial, privati e moderni industrial.

En la eda antica, Tunis ia es xef abitada par berberes. Migra fenisia ia comensa en la sentenio 12 aec; esta migrores ia fundi Cartago. Un potiosa comersial major e un oposor militar de la Republica Roman, Cartago ia es vinseda par la romanes en 146 aec. La romanes, ci ia ocupa Tunis tra la plu de la 800 anios seguente, ia introdui cristiania e ia lasa un lega arcitetal incluinte la amfiteatro El Djem.

Pos alga atentas comensante en 647, la arabis ia concista la intera de Tunis ante la fini de 697, segueda par la osmanianes entre 1534 e 1574. La osmanianes ia domina tra plu ca 300 anios.

La coloni franses de Tunis ia aveni en 1881. Tunis ia deveni autonom su Habib Bourguiba e ia es declarada como la Republica de Tunis en 1957. En 2011, la Revolui Tunisi ia resulta la suverti de presidente Zine El Abidine Ben Ali, pos cual elejes parlamental ia aveni.

La linguas major es arabi e franses.