Jump to content

Xcip (lingua)

De Vicipedia
Xcip (Shqip)
Parlada en: Xciperia, Cosovo
Area: Europa
Tota parlores: 7,6 miliones
Ordina:
Familia: Linguas indo-european
State ofisial
Lingua ofisial de: Xciperia e Cosovo
Regulada par: Akademia e Shkencave e Shqiperise
Sifras
ISO 639-1 sq
ISO 639-2 alb (B) sqi (T)
SIL sqi
Dialetos de xcip.
Vide ance: LinguaLista de linguas

Xcip (gjuha shqipe, ance conoseda como albanian en multe linguas european) es un lingua parlada par plu ca ses milion persones, xef en Xciperia, Cosovo, Elas, Macedonia Norde, Serbia, Montenegro, la costa de Italia e Sisilia, e par migrores en multe nasiones. La lingua es un ramo isolida en la familia de linguas indoeuropean. Alga linguistes crede ce xcip desende de linguas antica nomida ilirian, e alga ce lo desende de linguas antica nomida dacotracian. No multe parolas survive de esta linguas antica, e lo es posible ce esta problem no va trova un solve.

Per mostra, asi es la Prea de la Senior en Xcip:

    Ati ynë që je në qiell,
    Shenjtëruar qoftë emri Yt.
    Ardhtë mbretëria Jote,
    U bëftë dëshira Jote,
    Si në qiell, ashtu edhe në dhé,
    Bukën tonë të përditëshme jepna ne sot,
    Ndjena ne fajet e mëkatet tona,
    Si ndjejm ne fajtorët tonë.
    E mos na lër të biem në tundim (keq),
    Por largona prej gjith së keqes.
    [Se e Jotja është mbretëria dhe fuqia
    dhe lavdia në amshim]
    Ashtu qoftë.