Model:Bon article 2/23

De Vicipedia
Antartica de "Blue Marble" de NASA

Antartica es la plu sude de la continentes, e conteni la polo sude. Lo es un deserto artica e cuasi tota de sua surfas es covreda par neva e jelo tra la anio intera. On ave poca plantas e animales ala, ma la mares sirca Antartica ave multe spesies de ambos, incluinte pinguines, focas, e balenas.

Lo es situada en la rejion antartica de la Emisfera Sude, cuasi intera a sude de la Sirculo Antartica, e es ensircada par la Mar Sude. A 14 000 000 cilometres cuadrida, lo es la continente sinco de la plu grandes. Lo ave cuasi la duple de la grandia de Australia. Sirca 98% de Antartica es covreda par jelo con spesia promedia de 1,9 cilometres, cual estende asta partes de la Penisola Antartica, estra la plu nordes.

Per promedia, Antartica es la continente la plu fria, seca e ventosa, e ave la altia promedia la plu grande de tota la continents. Antartica es un deserto, con presipita anial de sola 200 milimetres longo la costa e multe min a la interna. La temperatur en Antartica ia ateni −89,2 °C, an si la promedia per la cuatri tre (la parte la plu fria de la anio) es −63 °C. Entre 1000 e 5000 persones abita tra la anio a la stasiones de rexerca sperdeda tra la continente. Organismes nativa de Antartica inclui multe tipos de alges, baterias, fungos, plantas, protistas, e alga animales, como acaros, nematodos, pinguines, focas e tardigrados. Plantas, do los apare, es tundral.

Per plu, vade a Antartica