Model:Bon article/17

De Vicipedia

Louis 14, ance nomida la Re Sol (5 setembre 1638 – 1 setembre 1715) ia es la re de Frans e de Navara de 14 maio 1643 asta sua mori. Sua jenitores ia es Louis 13 e Anne de Osteraic. El ia es batizada como Louis Dieudonné (la donada de dio), car sua jenitores no ia susede ave enfantes tra la 22 anios presedente. En 1643, ante sua aniversario sinco, sua padre ia mori e Louis ia erita la trono. Car el ia es tro joven per rena, sua madre ia rena Frans con cardinal Mazarin, un finansior italian ci ia es la ministro xef de Louis 13. Mazarin ia gida la nasion tra la partes tarda de la Gera de 30 anios (1618–48), en cual Frans ia luta per supremia militar contra la dinastia Hapsburg cual ia rena Espania.

En 1660, Louis ia sposi Maria Theresa de Espania, la fia de re Philip 4 de Espania e Elisabeth de Frans. Los ia ave ses enfantes. Sola la prima, Louis, "la Dauphin grande", ia survive. "Dauphin" es franses per "delfin", cual apare sur la scermo de eraldia de la eritores legal de Frans.

Pos la mori de Mazarin en 1661, Louis ia proclama ce el va rena Frans sin un ministro xef, como no re franses ia fa a ante. El ia intende rena como un monarca asoluta, credente ce la potia de re deriva direta de dio. Ma el ia crede ance ce el es obligada a rena per la bonia de sua popla, e ia acorda ce el debe rena su la constrinjes de la leges e abituas de sua reia. Louis ia consulta sua nobiles e ministros, e ia reuni a cada semana con sua consiliores alta. El ia crea un consilio de ministros nonformal, cual ia es gidada par Jean-Baptiste Colbert, la ministro xef de finansia.

Per plu, vade a Louis 14!