Model:Bon article/16

De Vicipedia
La area de la cultur de Tartessos

Tartessos (elinica: Ταρτησσός) ia es un site con porto e la cultur ensircante a la costa sude de Iberia (en Andalusia moderna), a la boca de la Rio Guadalquivir. Lo es prima notada en sitas de Elas e Asia sude-ueste, comensante en la media de la sentenio prima aec. Per esemplo, Herodoto ia descrive lo como ultra la Colona de Hercule (la Streta Jibraltar). De sirca la fini de la sentenio, la nom Tartessos ia es apena notada, e lo es posible ce la site ia es perdeda par deluvias. Descovres arceolojial ia crea un pitur de la cultur – nomida la tartessian – cual inclui no min ca 97 enscrives en la lingua tartessian.

La popla tartessian ia es rica en metales. En la sentenio cuatro aec, la istoriste Eforo ia descrive "un mercato rica nomida Tartessos, con multe stanio portada par la rio, e ance oro e cupre de la paises celta". La comersia en stanio ia es multe profitosa en la eda de bronze, car lo es un parte esensal de bronze vera, e relativa rara. Herodoto ia refere a un re de Tartessos – Arganthionios – probable nomida per sua ricia en arjento.

La popla de Tartessos ia deveni asosiores importante de la fenisias, de ci sua presentia en Iberia ia comensa en la sentenio oto aec, e ci ia construi prosima sua porto propre, Gadir (elinica τΓάδειρα, latina Gades, aora Cádiz).