Mihail Gorbatxov

De Vicipedia
Mihail Gorbatxov

Mihail Gorbatxov (rusce: Михаил Горбачев) ia es un politiciste soviet e gidor de partito. El ia nase en 1931.

El ia ocupa postos diversa de la partito de 1968 a 1978. El ia es elejeda como presidente de la Soviet Suprema de la Uni Soviet. En 1991, un colpa de stato ia aveni. La junta colpante ia fura el e sua familia cuando los ia vacanse en Crim. Sua vispresidente Boris Ieltsin ia defia la junta, ma la fini de la Uni Soviet ia aveni.

Gorbatxov ia es la inisior de perestroica (rusce per "cambia sosial") e glasnost ("abri"). La resulta lojical seguente ia es la cade vera de la sistem comuniste e la Uni Soviet. Con grasias a el, rusces ave oji la direto de oteni pasaportos e de viaja estra la pais. Ance con grasias a el, la Gera Fria ia fini. Per sua laboras per pas, el ia gania en 1990 la Premio Nobel per pas.

Pos la divide de la Uni Soviet, Gorbatxov ia fundi la Organiza Internasional per Rexercas Economial e Political, ance nomida la Funda Gorbatxov, de cual el es la sola gidor.

Un critica forte es ce su sua rena la armada rusce ia mata nonmilitares en 1991 ci ia protesta per la autonomia de Lietuva. Sua rol en esta crise es nonserta.