Linguas tungusica

De Vicipedia
Femes even en sua vestes etnical, de la sentenio 20 temprana
Un mapa de la linguas tungusica

La linguas tungusica forma un familia de linguas parlada en Sibir este e Mandju par popla tungusica. Multe de la linguas es menasada, e la futur de tota es nonserta. On ave sirca 75,000 parlores nativa de la 12 linguas survivente. Alga linguistes vide la linguas tungusica como parte de la familia de linguas altaica.

La nom "tungusica" es de la nom "tungus", usada par la yakutes e [[[tatar]]es de Sibir en la sentenio 17 per la evencis, con la sinifia "porcos". Aora, la governa rusce usa la nom nativa "evenci", ma la nom "linguas tungusica" resta.

Un membro de a familia es evenci (lingua) (orijinal nomida tungus), parlada en Mandju e Sibir sude-sentral, con sirca 29% de parlores de linguas tungusica. Un otra, relatada a evenci, es even (lingua), parlada en Sibir este par sirca 10%. E sibe (lingua), parlada en Sinkiang e relatada a mandju (lingua) (la plu famosa de la linguas tungusica), con sirca 55%. Sibe es la desendente de un garnison de soldatas, orijinal de Mandju, enviada a Sinkiang en 1764 par la dinastia Qing de Xina.

La linguas tungusica es linguas aglutinante, e algas ave sistemes complicada de caso per sua nomes, e sistemes detaliosa de tempo e aspeta per sua verbos. La ordina de parolas normal per tota esta linguas es sujeto-ojeto-verbo, e la linguas usa un sistem complicada de armonia de vocales.

Linguas tungusica[edita | edita la fonte]

Tungusica norde

Tungusica sude